Druga nacionalna radionica – Partnerstvo za pametnije peći

[ad_1]

U četvrtak 25.11.2021., putem ZOOM platforme organizovali smo drugu nacionalnu radionicu projekta „Partnerstvo za pametnije peći – Regionalna platforma znanja za zamjenu neefikasnih peći na Zapadnom Balkanu“, koja je ujedno predstavljala i nastavak aktivnosti na informisanju građana,  državnih i lokalnih institucija, organizacija civilnog i privrednog sektora i finansijskih institucija o mogućnostima zamjene neefikasnih uređaja za grijanje u regionu.

Tokom radionice, predstavljeni su rezultati ispitivanja javnog mnjenja u Crnoj Gori o stavovima u vezi sa upotrebom peći na drva i ugalj.  Ove peći se dominantno koriste  za grijanje prostora. Njihova zastupljenost je čak 58%. Veoma važna činjenica je da 64% domaćinstava grije samo jednu prostoriju a da 1% domaćinstava ne može uopšte priuštiti grijanje. Takođe učesnici radionice su putem prezentacija predavača imali priliku da se upoznaju i sa održivim načinima grijanja u Pljevljima, kao i potencijalu za uštedu energije, implementiranjem mjera energetske efikasnosti u pjevaljskim domaćinstvima, kako u individualnim stambenim objektima tako i u stambenim zgradama.

Projekat  implementira RES Fondacije iz Beograda u saradnji sa NVO Green Home, dok je finansijska podrška obezbjeđena od strane Vlade Austije i Evropske klimatske fondacije.

[ad_2]

Source link

Related Posts

Leave a Reply